Mummy nak berleter ni!

The time of the month when I become crabby is here so here goes my list of gripes k: 

1. Telekung- kenapaaa lah anak anak I ni tak reti nak ambik telekung sorang satu hah. I punya jugak lah depa bedal, yang kat dalam bilik I tu....padahal telekung banyak I beli...ada yang lawa mahal ada yang biasa , ada yang cotton ada yang bersulam ha pakai je lah...ini tak, every time I nak pakai, ada pin yang cerutkan the chin menandakan that Dahlia wanted to use and had to make the chin small. Arghhhhhh!! Girls go get your own telekung and leave mine alowwwwwwwwwwwwwwwwnnnneee!!

2. Books- kenapaaaaaalah buku buku cerita tak reti nak letak balik haa....dah baca tu tolong lah simpan balik kan....ni dalam bilik I lah, atas meja lah, tepi tanggalah, bawah tanggalah tolong simpan sampai dah takda space dah dekat atas meja makan woit warghhhh!

3. Tudung-tudung- kenapaaaaaaaalah ada beratus ratusan tudung kat bawah haaaa...nak dia naik sendiri ke girls ..ada yang panjang, ada yang pendek macam macam style duduk menghiasi kerusi - apa ingat , tu chairback style baruu ke?? toloooooooooooooong la bawak  naik..ok ok mummy sekali lah nih hihihi

4. Pin tudung- why oh why oh why pin takda ..berjalan ke?? I must have bought adalah 40 kot so far...but nak pakai je, takda, sometimes kena pakai safety pin haaa sebab daif sangat laaa takda pin ...you all pi sekolah pakai tudung biasa biasa je bukan kena pakai pin pun! heran bin ajaib tol!

5. Favourite gripe every morning-- MANA SIKAT!! rasanya mummy dah beli berguni kot..now Im using sikat KUTU punyalah tak tau mana sikat..Hubby bought a comb and put in the car forever cannot be touched for fear that it'd go missing. Problem- we found that one. And now its missing too. And he is grumbling that if he tak sikat his hair, his hair will set! Kesian doktor kena pakai sikat kutu sikat rambut....

6. (eh banyak lak)- the fridge -- kenapaaaaaalah nak letak banyak cawan kosong, food tak pakai dalam tu?? maid , nak buat pekasam ke? tak pernah bukak fridge ke? tolooong lah check ...ni kadang kadang ada 4 cups there - half full of drinks

WARGHHHH!! 

Phew! lega. OK sekian terimakasih.....thanks for listening!

Meh kita dengar Lawak ke der: http://www.youtube.com/watch?v=296MBeGGnZk





Comments

Anonymous said…
Hi SW,

These are the cons of being a stay at home mum?

Those cups, agaknya malas nak basuh kot? so, leave it half full inside the fridge. In case mummy ask why never wash, still got water inside and later i will finish up and wash it :)

These kinda things can make one annoyed. It's like housework is never-ending. At least office work has ending. When we are stay at home mum, our kids and hubby thinks that it is our duty to take care of everything in the house. But us doing all these household chores, can get tired and start thinking, hey, are they taking advantage of me and making me do all these?

Sha
Ezza Muffinbiru said…
Akak tak henti2 gelak baca entry ni...adoi...akak rasa sama lah kes nya dengan semua rumah melayu kat msia ni kot...kes sikat dah jadi main problem dalam rumah..dari dulu sampai sekarang..sampai kan kena pakai cekak hitam yang bergigi tu kalau tedesak...
bab cawan ni...makan darah..sampai nak minum pun kena cari satu rumah cawan2 ni...
Itu sebab nya mak mak ni kena jadi tarzan setiap hari...
Sha- the better you are at doing housework, the more the kids will malas...hehehe yeah duduk rumah got so many things yuo notice yang dulunya you tak notice....and i think everyone should do their bit
Ahahaha akak- saya pun dulu pakai cekak hitam pas tu cekak hitam tu pulak hilang!! arghh yang tension ni, bila jumpa sekali lima sikat terus haa kau
Anonymous said…
You mmg best... I am now smiling sebab maksudnye kejadian di rumah I adalah sama dan serupa..asyik2 tak jumpe sikatlah, klip rambut hilang, getah Ikat rambut tak jumpe dan mcm2 lagi ribut2 di pagi hari. I am not alone. Thanks dear for sharing
Anonymous said…
M'am SPWWnbe
My daughter's bedroom will sure scare away any potential mom in law . Procastination is the order of her day. But surprise,surprise, whenever she stays at her aunties' or other relatives ' house, there would always be glowing report about her making the bed , tidying the room, etc etc!. And they remarked, " .. rajinya si N tu ...pandai you ajar dia.." I dare not response.
Hi Ms Anonymous- getah ikat rambut! oh nooo now I pakai getah yang ikat sayur tu hokeh...tak tau mana dah pergi getah cantik cantik...sigh
Hi Mom of N! My daughter yang tua ni pun..harap jadi contoh to the others...but contoh how to procrastinate within an inch of mom losing her temper ada lah hhe hehe

and isnt that strange that they do that/?? at least tak lah malu...hehe

Popular Posts